Cum faci din distributia de legume si fructe un business de succes

Cum faci din distributia de legume si fructe un business de succes

  • 05
  • 04
  • 2022

Pe o piata competitiva si dominata adesea de companii cu capital strain, Microfruits, grup romanesc infiintat in 2013, a reusit performanta de a ajunge in 2020 in top 5 jucatori in domeniu. Alaturi de Florin si Cristina Racovita, Adrian Racovita, profesionist cu experienta pe piata de fructe si legume, a construit un business, ce include companiile Microfruits si Microfruits Logistics, care a inregistrat de la an la an cresteri de doua cifre procentuale, iar in 2019 a sarit de pragul psihologic de 200 milioane lei cifra de afaceri.  Cresterea cifrei de afaceri s-a realizat in stransa legatura cu dezvoltarea componentei logistice, precum si cu dezvoltarea echipei, care a crescut de la 4 angajati in 2013 la aproximativ 107 in 2020.

Infrastructura logistica solida

Microfruits si-a construit o infrastructura logistica menita sa raspunda nevoilor de business ale companiei, ce include un depozit logistic amplasat in localitatea Branesti, Ilfov, cu o suprafata de aproximativ 4.200 mp, precum si o flota auto moderna. Depozitul este alcatuit din 14 camere frigorifice, o camera de productie, un spatiu de procesare/ambalare, 7 rampe dedicate iN/OUT.  

“Depozitul este clasa A, certificat iFS, fiind de asemenea implementat sistemul de management al sigurantei alimentului HACCP. Agregatele frigorifice sunt monitorizate 24/7/365, iar mobilitatea marfii in depozit, precum si service-ul echipamentelor de depozit este asigurata de Jungheinrich Romania. Spaţiile de depozitare ambalaje/paleti respecta sistemul integrat circular care permite Microfruits sa asigure livrarea marfii in cel mai scurt timp in conditii de mentinere a lantului de temperatura controlata. In 2021 depozitul a fost extins cu 1.800 mp, spatiul departamentelor suport a fost adus la standardele UE si dotat corespunzator pentru desfasurarea activitatii in conditii optime si extins cu 400 mp” spune Ionut Niculescu, Manager Operatiuni Microfruits.

In depozit lucreaza 80 de angajati, in trei schimburi, o parte dintre acestia fiind din Nepal, avand in vederea situatia fortei de munca pe piata locala, atat in ceea ce priveste numarul angajatilor disponibili, dar si calitatea pregatirii acestora. in acest an urmeaza sa mai fie adusi 16 noi membri in echipa, posibil tot din Nepal, pentru a completa echipa de depozit a importatorului de fructe si legume. In ceea ce priveste flota de transport aflata in operarea Microfruits Logistics, aceasta include 19 camioane de mare tonaj si 3 vehicule comerciale usoare, toate dotate cu agregate frigorifice cu termograma.  

“Flota va fi extinsa cu inca 8 camioane Euro 6, o investitie de peste 1 milion de euro pe care ne-am dorit sa o facem mai devreme, insa din cauza crizei microcipurilor am primit termene de livrare cu peste 6 luni intarziere,” explica Ionut Niculescu.